CANDİDA ALBİCANS
KANDİDA MANTARI NEDİR?
Candida Albicans nedir?
Candida albicans, Candida mantarları grubuna ait bir maya mantarı türüdür. Bu gruba 200’ün üzerinde farklı alt türler dahildir. Bunlardan sadece bazıları insan bedeninde bulunur. Sağlıklı insanların % 75’inde bulunduğu bilinmektedir.
Candida Albicans nasıl tanınır?
Candida çoğaldığında belirli semptomlar baş gösterir. Ağız içi, dil veya genital bölge mukozasını istila edebilir. Ayrıca gözün konjoktif tabakası veya tırnak derisinde yayılabilir. Kandidoz durum açık renkli, beyaz ve sarımtırak bir tabaka oluşturur. Kadınlarda kaşıntıya ve yanmaya akıntı eşlik eder.
Kanser, AİDS gibi bağışıklık sistemi oldukça zayıflayan insanlarda kandidoz durum daha da yoğun olur. Candida çok nadir durumlarda akciğerler, kalp, karaciğer, dalak mide gibi iç organlara veya merkezi sinir sistemine sıçrar. En kötü ve gerçekten çok nadir durumlarda tüm organizmayı istila eder. Bu durum ölümcül olabilir. Candida büyük miktarlarda kana karışırsa, ayrıca Candida Sepsis olarak adlandırılan kan zehirlenmesi yaşanır.
Candida albicansın işlevi nedir?
Doğumdan itibaren insan bağırsağına bakterilerin yanı sıra mikroorganizmalar ve mantarlar yerleşirler. Bu minik varlıkların birçok faydalı işlevleri vardır. Bu yararlı mikro organizmalar bağırsak florasının doğal bir bileşeni olup, bağırsak ortamını tehlikeli mikroplardan korurlar. Candida Albicans mantarı da doğal bir yolla bağırsaklara ulaşır. Bilimsel açıdan bakıldığında bağırsak florasına herhangi bir faydası olmayan Candida, sağlıklı insanlara herhangi bir zarar veremiyor.
Candidanın her insan bağırsağında bulunması çok normal, bu mantar türü bağrsağın sağlıklı işlevi için gereklidir. Sadece bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde problematik olur. Buna örnek olarak kişinin antibiyotik alımını veya kanser ve diyabetten bağışıklığı zayıflamasını gösterebiliriz.
Candida mantarının vücutta aşırı çoğaldığını nasıl anlarız?
Yorgunluk ve halsizlik hissi
İdrar yolu enfeksiyonu
Ağız pamukçuğu
Sinüs enfeksiyonu
Eklem ağrısı
Sindirim sorunları
Deride ve tırnaklarda mantar enfeksiyonları
Mevsimsel alerjiler
Artrite neden olabilir
Kemik enfeksiyonları
Otoimmün hastalıklar, örneğin „Multiple Skleroz, Haşimato, Ülseratif kolit“
Anksiyete ve depresyon
Beyin sisi
Konsantrasyon bozukluğu
Candida Albicans nelerden beslenir?
Bu mantar ağırlıklı olarak karbonhidratlardan beslenir. Bu nedenle doktorlar ve naturopatlar Candida Albicans diyeti önermektedirler. Bu beslenme biçiminde hasta karbonhidratlı ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durur. Böylelikle mantarın beslenme kaynağı kesilmiş olur. Ancak bu diyetin etkisi bu zamana dek hiçbir klinik araştırmada kanıtlanamamıştır.
Şekirli ve karbonhidratlı gıdaları aşırı aşermek, Kandida mantarının çoğaldığını gösteren en önemli işaretlerdendir. Çünkü mantarlar beslenebilmek için kişide karbonhidratlı ve şekerli gıdalara karşı mental istek uyandırırlar.
Yukarıda da bahsedildiği gibi, normalde Kandida mantarı sağlıklı bir bireyde herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Ancak antibiyotikler sadece kötü bakterileri elemekle kalmaz, kontrolsüz bir şekilde Kandida gibi mantarların çoğalmasını engelleyen iyi bakterileri de yok eder. [1]
Alkol ise Kandida mantarının çoğalmasına neden olan diğer bir faktördür. Alkol mayaların aşırı çoğalmasına neden olarak, daha fazla alkol alımı ihtiyacını doğurur. Ayrıca alkolün bağışıklık sistemini zayıflattığı [2] da kanıtlanmıştır. Bu durum Candida Albicans mantarını kontrol edilemez hale getiriyor.
İlaçlardan veya bir hastalıktan bağışıklığı zayıflamış insanlar kandidoz nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha açık duruma gelerek, mevcut hastalıklarında daha ağır bir süreç yaşarlar. Aynısı şeker hastaları için de geçerlidir. Klinik araştırmalar, yüksek kan şekeri değerlerinin Kandida mantarları ile bağlantısını belgelemiştir[3]
Beslenme şeklini değiştirmenin yanı sıra belirli bitkisel besin takviyeleriyle Kandida mantarının azaltılması sağlanabilir. [4,5,6].
Candida Albicans diyeti nasıl uygulanır?
Kandida diyetinde öncelikli olarak karbonhidratlı gıdalar tüketilmez. Bu sayede Kandidanın beslenme kanalları kapatılır. Yenmemesi önerilen örnek gıdalar şunlardır:
Rafine unlu gıdalar
Patates
Beyaz Pirinç
Makarna
Rafine şeker
Çok fruktoz içeren meyveler
Alkol
Şekerli içecekler
Evde tam tahıl unundan ekşi mayayla yapılan gıdalara çoğu durumda izin verilir çünkü ekşi mayalı ekmek bağırsaklarda probiyotik etki oluşturur, böylelikle bağırsak florasının kandida mantarıyla savaşabilme kabiliyeti artar Hastalar aynı zamanda yumurta ve süt ürünleri, sade et yemekleri, sebze, salatalar ve ekşi meyveler tüketebilir.
Dr. Eric Berg'in Kandida hakkındaki videosu:
[1] Bisschop, Merkus & Van Cutsem. The influence of antibiotics on the growth of Candida albicans in the vagina: an experiment with vaginal fluid. Europ. J. Obstet. Gynec. reprod. Biol. 1985
[2] Afshar et al. Acute immunomodulatory effects of binge alcohol ingestion. Alcohol. 2015
[3] Zomorodian et al. Prevalence of oral Candida colonization in patients with diabetes mellitus. J Mycol Med. 2016
[4] Hammer, Carson & Riley. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol. 1999
[5] Zoric et al. Antifungal activity of oleuropein against Candida albicans - The in vitro study. Molecules. 2016
[6] Tsutsumi-Arai et al. Grapefruit seed extract effectively inhibits the Candida albicans biofilms development on polymethyl methacrylate denture-base resin.