SAUERKRAUT

ALMAN  LAHANA TURŞUSU

Sauerkraut (Alman Lahana Turşusu) nedir?

Sauerkraut ince doğranmış beyaz lahanadan yapılır. Doğranmış lahanaya ince çekilmiş
kristal kaya tuzu eklenerek yoğurulur, bir cam kavanoza yerleştirilir. Kurulduktan sonra en az 15 gün olgunlaşma kaydıyla fermente edilir ve böylece doğal şekilde korunur.   Lahana yapraklarının yüzeyinde laktik asit bakterileri bulunur. Bakteriler lahananın kendisinde bulunan şekeri laktik aside çevir. Bu proses Alman turşusunun son tüketim tarihini uzatmakla birlikte içeriğindeki besin maddelerini korur.

Sauerkraut’un geleneksel haliyle kurulmasının yanı sıra, artık piyasada da hazır kavanozlarda satın alınabiliyor olsa da, her zamanki gibi evde hazırlanması besin maddeleri açısından çok daha iyidir.

  Çünkü insan sağlığına iyi gelen etkiler ancak ev yapımı Alman turşusundan elde edilecektir. 100 g taze Sauerkraut’ta tespit edilen yaklaşık besin maddelerini şöyle sıralayabiliriz:

A Vitamini (Retinolik eşdeğer) 3 μg


  B1 Vitamini (Tiamin) 27 μg


  B2 Vitamini (Riboflavin) 50 μg


  B3 Vitamini (Niasin) 170 μg


  B5 Vitamini (Pantotenik asit) 230 μg


  B6 Vitamini (Piridoksin) 210 μg


  B7 Vitamini (Biotin) 0,2 μg


  B9 Vitamini (Folik asit) 31 μg


  B12 Vitamini (Kobalamin) - Az miktarda


  C Vitamini  20000 μg


  E Vitamini (Alfa-Tokoferol) 150 μg

K Vitamini 25 μg

 

Kalsiyum 48

Potasyum 288 mg


    Magnesyum 14 mg

 

Fosfor 43 mg



Endüstriyel üretimde iyi mikroorganizmalar ölür. Oysa bize iyi gelen ve iyileşmemizi destkleyecek olan mikro organizmalardır.

Ev yapımı Sauerkraut tüm canlı ve aktif bakterileri içeriğinde bulundurur.   Bu nedenle biraz sabır ve yeterli saklama yerimiz varsa ve bazı sağlık sorunlarımızı iyileştirmek istiyorsak, kış sezonu süresince Alman turşusu Sauerkraut’u evimizden eksik etmeyelim.  

Sauerkraut’un sahip olduğu önemli özellikler

Lahananın kendisi işlenmemiş haliyle doğal olarak birçok besin maddesine sahiptir. Laktik asit fermantasyonu sayesinde tüm besin maddeleri korunur. Fermentasyon sırasında ayrıca lahananın bu bileşenlerine sağlığa yararlı diğer özellikler de eklenir. İşte Sauerkraut’ta bulnanlar:

Vitaminler

Sauerkraut bir vitamin bombasıdır. İçeriğinde bulunan Beta Karotini vücut yağda çözünen A Vitaminine dönüştür. Böylece görme kabiliyeti ve mukozanın fonksiyonu desteklenir.

Sauerkraut’un etkisi konusunda ilk çalışma Alman bilim insanı Gehlen tarafından yürütülmüştür. Kediler ve kurbağalarla yürüttüğü araştırmada, Sauerkraut suyunun iltihaplara etki ettiğini tespit etmiştir.


2010 yıllındaysa Penas et al 2010 yılında 2010 lahananın saklanması esnasında oluşacak etkileri araştırmış ve az tuzlanmış Sauerkraut’un yararlı antioksidatif ve anti kanserojen maddeler sağladığını görmüştür.


Polonya'dan bir çalışma grubu Sauerkraut konusunda iki makale yayınladı. İlk çalışmada, lahana turşusunun kemopreventif (kanserden korunma) etkisini araştırdılar ve potansiyel antikarsinojenik aktiviteyi gözlemlediler.

Sağlıklı yaşam konusundaki popüler yayınlar, düzenli lahana turşusu tüketiminin sağlıklı sindirim florasına katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, Sauerkkraut veya Kimchi gibi gıdalarda bulunan probiyotikleri  gastrointestinal sisteme (Sindirim sistemi) taşıyabilmeleri nedeniyle diyete eklenmesinin faydalı olduğunu söylemektedirler. Lahana turşusunu analiz eden çok sayıda makale mevcut olsa da insan sağlığına etkileri, bulunan makalelerin yalnızca azınlığında ele alınmaktadır.

Alman Droktor Joachim Schwarz piyasada satılan dört çeşit Sauerkraut ürününü B12 Vitamini içeriği açısından inceledi. Ancak bir ürün önemli miktarda B12 ihtiva ediyordu – 100 gram turşuda yaklaşık 0.5㎍. Daha sonra yaptığı incelemede B12 Vitaminin aslında bir öncül B12 vitamini olduğunu tespit etti. Sauerkraut doğrudan B12 sağlamamaktaydı ve günlük önerilen B12 miktarını içermemekteydi.

Fakat Sauerkraut şeklinde fermente edilmiş olan Lahananın çok yüksek oranlarda C Vitamini ihtiva ettiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

C Vitamini bağ dokuların oluşumunu ve korunmasını sağlamasının yanı sıra bağışıklık sistemini de önemli ölçüde desteklemektedir. Aynı A vitamini gibi oksidatif stresi önleyerek, hücreleri korumaktadır.

İçerdiği K vitamini kemiklerimizi güçlendirir ve yara iyileşmesini destekler.

Sauerkraut ayrıca vücudumuzun işleyişini destekleyen çeşitli mineraller ve fitokimyasallar da sunar. Potasyum kan basıncının düzenlenmesinde görev alır ve Magnezyumla birlikte kaslarımızı ve kemiklerimizi güçlendirir.

Kalsiyum vücudun kendi maddelerinin yapımında rol oynar. Sauerkraut’un içeriğinde bulunan bazı etken maddeler antibakteriyel etkiye sahiptir.

Sauerkraut bol miktarda laktik asit bakterisi içerir. Bu laktik asit bakterileri bağırsak floramızda sağlıklı bir denge sağlar. Laktik asit fermantasyon sırasında çoğalır ve sindirimi düzenler, bağırsak mukozasını korur ve bağırsaktaki pH değerini düşürür.

Bu, kötü bakterilerin hayatta kalma şansının zor olduğu anlamına gelir. Sauerkraut neden bu kadar sağlıklı? Bu değerli bileşenlerin yanı sıra Alman lahana turşusunun sağlıklı olmasının başka nedenleri de var. Uzun fermantasyon süresi boyunca beyaz lahananın içindeki selüloz, fermantasyon nedeniyle ön sindirime uğrar ve dolayısıyla bizim için daha sindirilebilir hale gelir.

Yüksek vitamin kaynağı nedeniyle düzenli Sauerkraut tüketimi bize soğuk algınlığına karşı en iyi korumayı sağlar. Bir porsiyon Sauerkraut (yaklaşık 250 gr) 50 mg C vitamini içerir, bu da günlük ihtiyacımızın yarısına karşılık gelir. Ayrıca bir porsiyonla günlük K vitamini ihtiyacımızı karşılarız.

Bağışıklık sistemimizin yaklaşık %70'i bağırsaklarda bulunur. Sağlıklı bir bağırsak florası güçlü bir bağışıklık sisteminin temelidir. Sauerkraut yemenin vücudumuz üzerinde olumlu etkileri vardır. Dengeli bir beslenme için besin listesinde fermente lahananın üst sıralarda yer almasının bir nedeni var. Günlük tüketimi  bağışıklık sistemimizi koruyabilir.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle.....


Sauerkraut Tarifim aşağıdadır. Afiyet ve Şifa olsun.

Lahanayı 1 cm kalınlığında doğrayın.

6 litrelik bir kap dolusu lahanaya 2 yemek kaşığı kristal kaya tuzu ekleyerek hamur yoğurur gibi yoğurun (3 litrelik bir kap dolusu lahanaya 1 yemek kaşığı kristal kaya tuzu kullanın).

Lahananın yoğurulması bitince dibinde bir miktar özsuyu birikmiş olacak. Şimdi lahanayı cam bir kavanoza yerleştirip bastırdıktan sonra bu özsuyun hepsini lahanın üzerine dökün.

Tüm lahanayı sıkıca yerleştirdikten sonra, lahanaların üzeri özsuyu ile kaplanmış olacak. Lahana parçalarını özsuyu altında tutmak için üzerine bir ağırlık yerleştirin. Bu şekilde kavanoz kapağını kapatın ve 14 gün güneş almayan bir yerde fermente olmasını bekleyin. 

Dr. Eric Berg'in Sauerkraut hakkındaki videosunu izleyin